Lépjen kapcsolatba velünk:

Progress a „Kompetenciafejlesztési Pályák”

Progress a „Kompetenciafejlesztési Pályák” (Upskilling Pathways) ajánlás európai megvalósításáért és a nemzeti alapkészségfejlesztési szakpolitikák támogatásáért

Az Európai Hálózat az Alapkészségekért (EBSN – European Basic Skills Network) éves közgyűlését és konferenciáját az idén is a a titkársági és szakmai koordinációs funkciókat biztosító Progress stábja szervezte meg, ezúttal Tallinban. A június 6-7-én megtartott esemény helyi partnerszervezője az Észt Oktatási és Kutatási Minisztérium (Ministry of Education and Research of Estonia), az Észt Nemzeti Felnőttoktatók Szövetsége (Association of Estonian Adult Educators (Andras)) és az Észt Nem-formális Felnőttképzési Szövetség ( Estonian Non-formal Adult Education Association ) volt.

A korábbi évek menetrendjéhez hasonlóan, a Konferencia előtti napon megtartott éves Közgyűlésen az EBSN munkájának fő eredményei bemutatására, a végrehajtó bizottság tagjainak megválasztására és a pénzügyi jelentés elfogadására is sor került. Vincze Zsolt idén is megválasztásra került, így második ciklusát tölti a szervezetet irányító testületben.

Az idei konferencia fő témája az alapkészségek fejlesztését célzó szakpolitikai tervezés és implementáció volt, és összesen 95 regisztrált résztvevő és 31 előadó szakértő jelent meg a rendezvényen.

A csütörtöki napon a nyitó plenáris előadások sorában az Észt Oktatási Minisztérium Államtitkára köszöntötte a résztvevőket, majd a Progress vezette EBSN-Epale csapat nevében Várkonyi Zoltán team-vezető és Harangozó Tamás főszerkesztő mutatta be az EBSN Kapacitásfejlesztési Programsorozat Epale-n publikált tematikus tanulási egységeit, amelyek szakpolitikusoknak és döntéshozóknak kínálnak digitálisan elérhető nyitott oktatási segédanyagokat (OER) és on-line kurzusokat az alapkészség-fejlesztési szakpolitika különféle részterületeivel kapcsolatban.

A folytatásban négy tematikus műhelymunka keretében előadások majd azokat követő diskurzusok során 11 országból osztották meg tapasztalataikat az alapkészség-fejlesztés nemzeti szakpolitikai végrehajtását célzó intézkedésekről, a célcsoport elérésével és tájékoztatásával kapcsolatos motivációs kampányokról és az oktatók szakmai képzéséről.

A műhelymunka foglalkozások alkalmával 3 témában összesen 12 nemzetközileg is figyelemreméltó kezdeményezésről esett szó, melyek megtárgyalására további szakmai párbeszédek alakultak ki. Az „Alapkészségfejlesztési Szakpolitikák” című foglalkozás keretében mutatta be Jarmaczki Enikő és Várkonyi Zoltán az EU Felnőttkori Tanulási Menetrend Nemzeti Koordinátori Projektjében a „Kompetencafejlesztési Pályák” hazai kialakítására irányuló szakértői támogató munka eddigi eredményeit.

Ezek mellett a konferencia során két karusszel ülésen a résztvevők összesen 9 előadás közül válogathattak, a kerekasztal beszélgetés keretében pedig az Európai Bizottság és két tagállam képviselője (Finnország és Észtország) a sikeres szakpolitikai implementáció feltételeleiről szóló beszélgetését követhették nyomon. A műhelyeken és a karusszeleken előadó szakértők gazdag nemzetközi és szakmai palettáját tovább erősítette a konferencia két kulcselőadója, Linnar Viik és Paul Holdsworth.

Plenáris előadás keretében Linnar Viik, az észt digitális átalakulás egyik legfontosabb szereplője, az Okos Kormány és az E-Kormányzás Akadémia (e-Governance Academy) alapítója inspiráló előadást tartott a befogadás és az innováció társadalmi szerepéről az egyre digitalizálódó kormányzati közszolgáltatásban; az Európai Bizottság Foglalkoztatási és Szociális Főigazgatóságától pedig Paul Holdsworth, az EU Kompetenciafejlesztési Pályák kezdeményezésének tagállami implementációjáról tartott prezentációt, melyben az EBSN Kapacitásfejlesztési Programsorozatának jelentőségéről is beszélt.

A konferencia egyik eredménye a résztvevők által közösen megalkotott a Tallinni Deklaráció, mely több jelentős megállapítás mellett kimondja, hogy az EBSN tagjai elkötelezettek a Kompetenciafejlesztési Pályák sikeres megvalósításában.

„Az EBSN tagjai előmozdítják a koherens szakpolitikák megalkotását, amelyek három lépésben biztosítják az UP hatékony működését: 1) készségek felmérése, 2) személyre szabott tanulási ajánlat és 3) előzetesen megszerzett tudás elismerése és validációja.”

A fentiek mellett a Deklaráció kijelenti, hogy az EBSN Kapacitásfejlesztési Programsorozata eszközként szolgálhat az alapkészség-fejlesztés területén az integrált szakpolitikai megközelítés kialakításában.

„A tallinni konferencia résztvevői kijelentik, hogy a Kapacitásfejlesztési Programsorozatot akként szükséges kialakítani, hogy az minden európai országot hozzásegíthessen egy egész kormányzaton átívelő alapkészség-stratégia kialakításához. „

A konferencia színes programja és nagyfokú interaktivitása kiváló lehetőséget adott tapasztalatcserére, ötletgyűjtésre és szakmai kapcsolatépítésre egyaránt.

Az elhangzott előadások, az előadókról szóló rövid bemutatók, valamint a Tallinni Deklaráció az EBSN honlapján érhető el.

Az éves konferencia 2020-ban az Élethosszig Tartó Tanulás Szlovák Nemzeti Intézetének a közreműködésével Pozsonyban kerül megrendezésre.

Jövőre is ott leszünk!

2019-06-24
top
© Minden jog fenntartva!